8. A Hebamme mizéria

pete-bellis-340394.jpg

Mielőtt belevágok a mai történetbe, muszáj mesélnem a terhességemmel kapcsolatos reakciókról, mert annyira viccesek. Eddig csak lettő maradandó visszajelzés érkezett, mert a többség azért szerencsére úgy reagál mintha normális lenne, így ezeket gyorsan megosztom. Remélem nem gyűjtök be annyi hülyeséget, hogy egy egész poszt szülessen majd belőle, de még az is előfordulhat.

1. A férjem meséli az egyik szomszédnak még a terhesség elején, hogy végre sikerrel jártunk:
- Ah tényleg?! Na majd ha megszületett gratulálunk.
(Jól van mi is tudtuk, hogy még bármikor elvetélhetek, de azért legalább csinálhatna úgy, mintha gratulálna.)

2. A genetikai vizsgálat után kérdezte az egyik kolléganőm, hogy a nemét tudjuk-e már. Mondtam, hogy az orvos úgy gondolja, hogy kisfiú.
- Örülj, hogy fiú! Képzeld ha lány lenne és ő is EKKORA, vagy még nagyobb lenne mint te. Tudod, a gyerekek túlnövik a szüleiket.
(Szerintem túlélnénk mind a ketten, mert hamar megtanítanám a kislányomnak, hogy vannak emberek, akik addig beszélnek hülyeségeket, amíg bele nem akad a szájuk a kilincsbe.)

 

Térjünk is rá a mai témára, beszéljünk a Hebamme kérdésről.

Szóltak, hogy időben kezdjek el valakit keresni. Gondoltam, hogy ha a 10. hét körül kezdek neki, azzal még nem kések le semmiről. Nem akartam túl hamar minden megszervezni, hiszen a terhesség elején még azt sem hittem el, hogy a kicsi tényleg velünk marad.

A Hebamme itt Németországban egyben jelenti a védőnőt és szülésznőt. Akár a teljes terhességet és a szülést is lebonyolíthatjuk vele otthon, hogyha úgy döntünk. Elvégzik az összes vérvételt, vizsgálatot, kiállítják a Mutterpass-t (terhes könyvet). Nem muszáj orvossal szülnie senkinek, egy Hebamme is elegendő.

A szülés után kijön házhoz, megnézi a szült nőt és a babát is, tanácsokat ad szoptatás és szülés utáni regenerációval kapcsolatban. Legtöbbször szabadúszóként dolgoznak, ennek ellenére sokszor összeállnak néhányan és együtt üzemeltetnek egy praxist.

A betegbiztosító átvállalja az alapellátás költségeit, de külön mi is fizethetünk neki az extrákért. Ilyen például a mindenféle regenerációs gimnasztika, segítségnyújtás hozzátáplálás témában, sőt sokan közülük értenek az akupunkturához vagy egyéb természetes gyógymódokhoz is. Vagy épp a hastánchoz.

Amennyiben körházban szülünk, akkor a szülés alatt viszont nem ő van jelen, hanem az általunk választott kórházban éppen műszakban dolgozó kollégája. Ha olyan Hebamme-nk van, aki még kórházban is dolgozik és szabadidejében vállal kismamákat, akkor lehet olyan szerencsénk, hogy mikor a kicsi megindul éppen ő van ügyeleten.

Létezik az ún. Beleghebamme is, akik végigkísérik a terhességet és a szülés után is segítenek, valamint bemennek a szülésre is. Szerződésben állnak a kórházzal, bemehetnek mint külsős szülésznő a szülésre, viszont a kórház nem vállal felelősséget értük.

Eddig azért nem éreztem sürgetőnek a jelenlétét, mert ha felmerült valamilyen kérdésem, azt az orvostól vagy az asszisztensétől is meg tudtam kérdezni, esetleg anyukámtól, a barátnőmtől, vagy egyszerűen interneten rákerestem. Az iskola, ahol dolgozom is képez hebamme-ket, így az itt tanító, korábban hebamme-ként dolgozó kollégáimat is meg tudtam kérdezni néhány dologról.

Például ők javasolták, hogy a gyakori fejfájásra a Schüssler féle magnézium só tablettát szedjem, sőt felajánlották, hogy ha sokat van hányingerem, akkor megakupunkturáznak. Arra szerencsére nem volt szükségem. Azt is mondták, hogy mivel Frankfurtban keresek Hebamme-t, és balga módon nyáron, a szabadságolások alatt szülök majd, nagyon hamar kezdjek el keresni valakit.

Eleinte csak azoknak írtam emailt, akiket szimpatikusnak találtam a fotó alapján. Kettő Hebamme-nak és naívan úgy gondoltam, hogy majd biztosan jelentkeznek. Többen is barátságosnak tűntek, de rengetegen kiírták a honlapjukra már 2017 decemberében, hogy leghamarabb 2018. szeptemberében vagy októberében vállalnak új kismamát.

Szerettem volna egy kedves, melegszívű, barátságos Hebamme-t, aki már ugyan egy ideje a szakmában dolgozik, de még nem olyan régóta, hogy fásult legyen. Egy olyan valakit, akiből süt az ősanya és női energia, és segít megtalálni bennem is ezt az ősi energiát. Gondolom más is ilyen keresési feltételekkel dolgozott, mert mindenki, aki a fényképe alapján ilyen valakinek tűnt, legközelebb 2018 decemberében (egy év múlva) ért rá megint.

Egy héttel az első amatőr próbálkozás után úgy döntöttem, hogy mostmár mindegy ki, csak találjak valakit, így beírtam a Hebamme kereső oldalra az irányítószámomat és felhívtam hat szülésznőt, ismételten csak a szimpatikusakat, és plusz egy valakit, akinek ijesztően szigorú volt az arca, ezért gondoltam, olyan nincs, hogy nála ne legyen hely.

Elérni senkit nem sikerült, így csak üzenetet hagytam. Végül csak az ijesztő arcú hívott fel, hogy megkapta az üzenetemet, és szívesen elvállal, de ő már nem jön ki házhoz. Mondta, hogy ha végképp nem találok senkit, akkor nyugodtan kontaktáljam, mert a praxisba szívesen vár, ami mint kiderült az utca másik oldalán van. Örültem, hogy van valaki, de szerettem volna egy olyan segítséget, aki házhoz is jön. Nem tudhatom, hogy milyen állapotban leszek majd a szülés után, és az első héten lehet a kicsit sem vinném ki az utcára.

Mivel senki más nem hívott, ezért néhány nappal később felszívtam magam, kinyomtatta a Hebamme listát, és elkezdtem szisztematikusan felhívni mindenkit. Végül az ötödik oldalon futottam bele egy valódi emberbe, meg is lepődtem, hogy nem az üzenetrögzítő vette.

Elmondtam, hogy ki vagyok, mikor fogok szülni. A nő hangja nagyon szimpatikus volt, el is vállalt szerencsére, bár azzal a kikötéssel, hogy ő csak július közepétől tud házhoz jönni, így ha hamarabb jön a baba, akkor nem fog tudni ellátni az első hetekben. Mondtam, hogy nem gond, van egy áthidaló megoldásom, és ha minden rendben lesz, akkor a kicsi születése után egy héttel már tud hozzám jönni.

Úgy voltam vele, hogy a lényeg, fél lábbal már bent vagyok, addig még sok minden történhet, lehet ideje is lesz rám hamarabb. Február közepén jön ki hozzánk először egy ismerkedős beszélgetésre.

Mindenesetre annyit tanultam az esetből, hogy már nem nevetek azon a figyelmeztetésen, hogy kezdjünk el bölcsődei és óvodai helyet keresni a kicsinek a fogantatás időpontjában, mert ahogy Hebamme, úgy óvónő is túl kevés van..

 

Kép: Pete Bellis on Unsplash

A bejegyzés trackback címe:

https://hetibaba.blog.hu/api/trackback/id/tr8113570981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sellőlány 2018.01.24. 10:35:03

Jók ezek a reakciók, azért a németekből is kijön néha az őszinteség (=durvaság). De a németekkel kapcsoltos sztorijaid között még mindig a jugók-patkányok a legdurvább. :-) Mikorra várható a kisfiatok? Anyukád jön segíteni majd az elején? Tényleg, akartam már kérdezni, hogy anyósod hogy reagált a hírre?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2018.01.25. 19:02:53

@sellőlány: Ez a jugók-patkányok nekem kimaradt... :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2018.01.31. 21:03:23

@sellőlány: Milyen béna vagyok! :-) Köszi, pedig olvastam, de nem esett le... nálunk is hasonló amúgy a helyzet a Zwieblovic-okkal...

gabuschka 2018.02.04. 17:56:26

@sellőlány: Júliusban születik majd meg, mint én, később amikor már nagyfiú lesz, majd betoppanok a bulijára, hogy anyukának is most van, koccintanék veletek. :-)
Segítő kezekből nem lesz hiány, de a pontos ütemtervet még nem tudjuk. Anyós is gratulált.
Ja és dehogy haragszom, örülök, hogy adod az infot. :-)

sellőlány 2018.02.04. 21:57:26

@gabuschka: Ha jó lesz a kapcsolatotok, akkor talán meg örülni is fog neked. De 30 év felett biztosan. :-)
Jaj, tudod, hogy kérdeztem anyóst - a gratula-gesztus mögött azért érdekli a leendő unokája?

Heti Baba

A Frankfurti mesék blog "kistestvére", mikroblog a lombikos tapasztalatainkról. Előzmények, fogantatás, terhesség és szülés.

Friss topikok

süti beállítások módosítása